2009-09-11 13:04:07• hírek • Parajdi Andrea

Válságban a Leonardo Üzletlánc

Megsínyli a válságot a legnagyobb romániai cipőforgalmazó, a Leonardo-üzletlánc is. A cég 175 romániai üzletéből legalább ötvenet számolnak fel az év végig. Az intézkedés körülbelül 700 alkalmazottat tesz munkanélkülivé.

Míg 2007-ben egyre-másra nyíltak a Leonardo-s cipőboltok, 2009-re már nem a terjeszkedés, hanem a vállalat csődbejutásának megelőzése az üzlethálózat célja - adta hírül a Ziarul Financiar.

Az év elején 175 boltot működtetett Romániában a Leonardo, ezekből azonban már közel harmincat felszámoltak, és év végig még legalább húsz bolt bezárást tervezik. A Leonardo három éve nyitotta meg a Libelula boltokat - kisebb 30-40 ezer fős városokban, vagy nagyobb városok perifériás lakótelepein - amelyekben kizárólag az olcsóbb „leonardós" termékeket forgalmazták. A Leonardo tulajdonosa, Florin Panea akkoriban azt nyilatkozta csak a romániai piacra kívánják behozni a Libelula hálózatot, a kisebb jövedelemmel rendelkező fogyasztók számára. Az akkor jónak tűnő ötlet nem hozta a várt eredményt, hiszen most leginkább a Libelula boltokra került lakat, mert azok nem tudták kitermelni a fenntartásukhoz szükséges bevételt.

Szatmár megyében év elején még öt Leonardo működött, most már csak kettő van. Bezártak ugyanis egy Libelula boltot márciusban Avasfelsőfalun, egyet májusban Nagykárolyban, egyet pedig augusztus közepén Szatmárnémetiben, a 17-es lakótelep bejáratánál. Jelenleg kizárólag a Coposu sétányon és a Real Hipermarketben találhatunk Leonardo üzleteket, amelyeknek értesüléseink szerint nem tervezik a felszámolását. Az intézkedéssel Szatmár megyében körülbelül húszan váltak munkanélkülivé, azonban az országos adatok ennél jóval lésújtóbbak, hiszen jelenleg már 500 alkalmazottjától vált meg az üzletlánc, év végéig pedig még legalább 200-an maradnak munka nélkül.

A Leonardo gyökerei egyébként 1994-ből valók. Az üzletet két nagyváradi fiatalember Florin Panea, és Dan Pavel közösen indították el, 2004-ben utóbbi azonban kiszállt a vállalkozásból. A Leonardo 2000 óta több mint ötven üzlettel van jelen Magyarországon, s termékei az utóbbi években immár Ukrajnában és a Moldova Köztársaságban is elérhetők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: